Okrasa łamie przepisy: Hałuszki podlaskie

magazyn kulinarny Polska 2025  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Przygotowuje proste lokalne potrawy wraz z zaproszonymi do programu gośćmi.

Oglądaj w telewizji

So 13.12 14:25
TVP 1logo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa wybiera się na mroźne Podlasie, gdzie prezentuje gorące ziemniaczane kluski inspirowane lokalnymi hałuszkami, znanymi też jako hałoczki. To tradycyjne danie, wpisane na listę produktów regionalnych, jest tu szczególnie popularne i wyrabiane z tarkowanych ziemniaków z dodatkiem mąki. Kucharz przybliża historię klusek ziemniaczanych, podaje ich odmiany w Polsce i innych krajach oraz zdradza, jak zmieniały się przez wieki. Tym razem przygotuje trzy warianty: kluseczki z tartych surowych ziemniaków podane z mlekiem na śniadanie, ziemniaczane kluseczki z pieczarkami i łososiem oraz smażone hałuszki z gulaszem z kiszonej kapusty i kiełbasy z gęsiną.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...