Okrasa łamie przepisy: W krainie papryki

magazyn kulinarny Polska 2013  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Miłośnik gotowania Karol Okrasa gości w Zakrzewiu, gdzie odwiedza plantację papryki. Następnie udaje się do Tczewa, by zobaczyć przygotowania do zbliżających się paprykowych dożynek.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Tym razem Karol Okrasa gości w Zakrzewiu, niewielkiej miejscowości obok Radomia. Na miejscu Karol spotyka się z panem Krzysztofem Grzybem, jednym z pionierów produkcji papryki w tym regionie. Pokazuje on prowadzącemu, jak wygląda zbiór tego pieprzowca. Karol udaje się także do Tczewa, by obserwować przygotowania do paprykowych dożynek. Po powrocie prowadzący przygotowuje pieczoną paprykę faszerowaną bakłażanem i serem feta oraz królika pieczonego z papryką.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...