Okrasa łamie przepisy: Elegancja na Batorym

W skrócie
Karol przeniesie się na pokład transatlantyka Batory, który w latach 30. zabierał pasażerów z gdyńskiego portu. Podczas trwającej kilkanaście dni podróży istotną kwestię stanowiła kuchnia.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol przeniesie się na pokład transatlantyka Batory, który w latach 30. zabierał pasażerów z gdyńskiego portu. Podczas trwającej kilkanaście dni podróży istotną kwestię stanowiła kuchnia. Z zachowanych kart menu wynika, że była ona nadzwyczaj wykwintna. Kucharz spotka się z pracownicą Muzeum Miasta Gdyni, wnuczką jednego z kapitanów statku, która opowie o życiu i kuchni na Batorym. Następnie Karol przygotuje trzy potrawy inspirowane nazwami z zachowanych jadłospisów. Będą to: halibut po indyjsku z ciepłą sałatką z bakłażana, biszkoptowy omlet kapitański oraz ligawa wołowa w sosie la Financiere ze stekiem z kalafiora.