Okrasa łamie przepisy: Kuchnia wielkopolska - kefir
W skrócie
Karol Okrasa pokaże jak wykorzystać do gotowania kefir, jogurt i maślankę. Pierwszą potrawą będzie postna zupa, polewka. Kucharz przyrządzi też kurczaka marynowanego w jogurcie.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Jogurt i kefir to wyśmienite, zdrowe napoje mleczne. Karol Okrasa pokaże jak wykorzystać do gotowania kefir, jogurt i maślankę. Produkcja mlecznych przetworów rozpoczęła się na dużą skalę w drugiej połowie XIX wieku w Wielkopolsce. To tam powstały pierwsze na ziemiach polskich spółdzielnie mleczarskie. Pierwszą potrawą będzie tradycyjna postna zupa wielkopolska - polewka. Kucharz przyrządzi też kurczaka marynowanego w jogurcie z aromatycznymi przyprawami, takimi jak curry, kolendra, ostra papryczka czy kardamon.