Okrasa łamie przepisy: Mazurskie sałatki ziemniaczane
W skrócie
Kucharz udaje się na Mazury, by zaprezentować sałatkę ziemniaczaną. W Starych Jabłonkach przygotuje jej regionalne odmiany, m.in. z chrupiącym boczkiem, cebulą i delikatnym udźcem wołowym.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz udaje się na Mazury, by zaprezentować potrawę silnie obecną na poniemieckich terenach - sałatkę ziemniaczaną. Wersja dania z Opolszczyzny została wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa pod nazwą szałot śląski lub szałot kartoflany z boczkiem wędzonym. W Starych Jabłonkach Karol Okrasa przygotuje jego mazurskie odmiany: sałatkę z wędzonych ziemniaków z wędzoną sielawą, sałatkę z fioletowych ziemniaków z marynowanym pstrągiem łososiowym oraz sałatkę z chrupiącym boczkiem, cebulą, ogórkiem konserwowym i delikatnym udźcem wołowym w pikantnym sosie.