Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku

magazyn kulinarny Polska 2021  b.o.
zdjęcie

W skrócie

W tajnym ośrodku w Łańsku na Mazurach bywali Władysław Gomułka i Józef Cyrankiewicz. Inspirując się ich preferencjami, prowadzący przedstawi propozycje zarówno skromnych, jak i wyszukanych potraw.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

W okresie PRL w Łańsku na Mazurach, na obszarze ponad tysiąca hektarów lasów i jezior, utworzono tajny ośrodek wypoczynkowy dla najwyższych dostojników państwa. Bywali tu I sekretarz partii Władysław Gomułka i ówczesny premier Józef Cyrankiewicz. Pierwszy z polityków preferował prostą kuchnię, zajadając ogórki kiszone, twaróg czy kaszankę, drugi zaś lubował się w luksusie, chętnie degustując przepiórki, jesiotry i kawior. Inspirując się ich wyborami, Karol przedstawi propozycje skromnych, jak i wyszukanych potraw. Będą gulasz z indyka z cebulą i ogórkiem kiszonym podany z ziemniakami, sola z Dover z muślinowym sosem z cydru, kaparów i szpinaku oraz smażona na maśle sałata rzymska z pastą z ciecierzycy i pieczonej czerwonej papryki.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...