Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka

magazyn kulinarny Polska 2020  b.o.
zdjęcie

W skrócie

W dawnych czasach mięso jadano nieczęsto ze względu na to, że było drogie, a także z powodu przestrzegania licznych postów. Karol Okrasa zachęca, by znów sięgnąć po warzywa fasolowate.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Przed pojawieniem się ziemniaka w jadłospisie naszych przodków królowały kasze i rośliny strączkowe, takie jak groch, bób czy soczewica. Mięso jadano nieczęsto ze względu na to, że było drogie, a także z powodu przestrzegania licznych postów. Karol zachęca, by znów sięgnąć po warzywa fasolowate, które są bogate w białka, witaminy i składniki mineralne. Pokaże, jak przygotować smażone pyzy z fasolowego ciasta, gulasz cielęcy z fasolą białą i czarną, a także fasolową sałatkę wzorowaną na sałatce ziemniaczanej.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...