Okrasa łamie przepisy: Smak czarnego czosnku
W skrócie
Czarny czosnek jest coraz bardziej popularny w Stanach Zjednoczonych i Europie. Karol pokaże, co można z niego przygotować. Będzie m.in. hamburger z kaczego mięsa z czarnym sosem majonezowym.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Czarny czosnek pochodzi z Dalekiego Wschodu, ale jest coraz bardziej popularny w Stanach Zjednoczonych i Europie. Swoją barwę zawdzięcza dojrzewaniu w określonej wilgotności i temperaturze około 60 stopni C. Dzięki temu traci wodę, kurczy się i staje się czarny, czasem granatowy. Taki czosnek ma więcej właściwości zdrowotnych niż zwykły. Karol pokaże, co można z niego przygotować. Będą: hamburger z kaczego mięsa z czarnym sosem majonezowym, pieczony łosoś z glazurą z czarnego czosnku i duszoną cykorią oraz humus z czarnym czosnkiem i pieczonym bakłażanem.