Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Niecodzienna kukurydza
W skrócie
Kucharz wykorzysta kukurydzę do przygotowania ciekawych potraw. Będą to: wędzona dorada z kukurydzą i kaparami w maślano-grzybowej emulsji, zapiekanka z makaronu, kukurydzy i sera.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Jeszcze przed II wojną światową na terenach północnej Polski kukurydza była prawie nieznana, choć na południowych krańcach, zwłaszcza na Huculszczyźnie, uprawiano ją, o czym świadczy potrawa o nazwie mamałyga. Kucharz wykorzysta kukurydzę do przygotowania ciekawych potraw. Będą to: wędzona dorada z kukurydzą i kaparami w maślano-grzybowej emulsji, zapiekanka z makaronu, kukurydzy i sera oraz serniczki, czyli kukurydziane racuszki z glazurowaną w maśle kukurydzą.