Okrasa łamie przepisy: Ciasta z ognia
W skrócie
Dawnej, kiedy nie było kuchenek gazowych czy elektrycznych, kucharze nawet słodkie wypieki przyrządzali na ognisku. Karol Okrasa udowodni, że tak przygotowane desery mają niepowtarzalny smak.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol pokaże, jak przygotować różne ciasta na żywym ogniu. Dawnej, kiedy nie było kuchenek gazowych czy elektrycznych, kucharze nawet słodkie wypieki przyrządzali na ognisku. Przykładem może być podlaski sękacz. Prowadzący udowodni, że tak przygotowane desery mają niepowtarzalny smak. Zdradzi przepisy na drożdżowe ciasto z jabłkami, babeczki z burakami i czekoladą oraz placek z pieczonym indykiem.