Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennej maliny

magazyn kulinarny Polska 2022  b.o.
zdjęcie

W skrócie

W Polsce uprawia się odmiany malin owocujące aż do późnej jesieni. Z Lubelszczyzny pochodzi 70 procent całej krajowej produkcji tych owoców. Karol przygotuje m.in. placuszki z marynowanymi malinami.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

W Polsce uprawia się takie odmiany malin, które owocują aż do późnej jesieni. Z Lubelszczyzny pochodzi prawie 70 procent całej krajowej produkcji tych owoców. Rocznie zbiory w naszym kraju wynoszą nawet 130 tys. ton, co stawia nas w światowej czołówce. Karol wykorzysta to, że ma dostęp do świeżych, zerwanych prosto z krzaka malin, by przygotować aromatyczne dania. Będą śniadaniowe placuszki na kwaśnym mleku z marynowanymi w syropie sosnowym malinami oraz królik duszony w maśle z malinowym sosem i grzybami.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...