Okrasa łamie przepisy: Trzy razy ziemniaki
W skrócie
Pasjonat gotowania odwiedza malownicze wąwozy lessowe w województwie lubelskim. Przyrządza dania z dodatkiem ziemniaków, między innymi polędwiczkę wieprzową i placki.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol zaprasza widzów do malowniczych wąwozów lessowych w zachodniej części województwa lubelskiego. Dziś weźmie na kulinarny warsztat chyba najpopularniejsze w Polsce warzywo, ziemniaka. Kartofle są podstawą wielu regionalnych dań. Powstało już tysiące przepisów na potrawy z ich udziałem. Kucharz dorzuci do tego zbioru jeszcze trzy własne propozycje. Przygotuje polędwiczkę wieprzową z podgrzybkami, którą poda z placuszkami z ziemniaków i sera, chrupiące placki ziemniaczane z bakłażanem i kapustą polane sosem z maślaków oraz sałatkę ziemniaczaną ze śledziem z wędzonym sosem.