Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu
![zdjęcie](http://media.teleman.pl/photos/720x445/Okrasa-Lamie-Przepisy-Brytyjska-Jagniecina-Po-Polsku-2015.jpg)
W skrócie
Kucharz wyrusza do starego sadu jabłkowego we wsi Antolka położonej w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Karol Okrasa pokaże, że warto sięgać po pozornie nieprzydatne owoce, tworząc z nich potrawy.
Oglądaj w telewizji
![logo](http://media.teleman.pl/logos/80x64/176.png?v=1572510758)
![logo](http://media.teleman.pl/logos/80x64/176.png?v=1572510758)
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tym razem znany kucharz wyrusza do starego sadu jabłkowego we wsi Antolka położonej w malowniczej części Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Karol Okrasa pokaże, że warto sięgać po pozornie nieprzydatne owoce, tworząc z nich niezwykłe potrawy. Przygotuje zupę ze starych jabłek aromatyzowaną mlekiem kokosowym i przyprawioną chrupiącym boczkiem oraz natką pietruszki. Następnym daniem będzie łosoś pacyficzny marynowany w sfermentowanych jabłkach, a na koniec powstanie szarlotka z kruszonką i pestkami słonecznika pod wędzoną nad ogniskiem bezą.