Okrasa łamie przepisy: Smak rokitnika
W skrócie
Rokitnik to roślina wciąż mało popularna i rzadko spotykana w polskiej kuchni. Karol udowodni, że można przyrządzić z niej wiele smacznych potraw. Przygotuje kaczą wątróbkę w sosie z owoców rokitnika.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Rokitnik to roślina wciąż mało popularna i rzadko spotykana w polskiej kuchni. Karol Okrasa udowodni jednak, że można przyrządzić z niej wiele smacznych potraw. W programie przygotuje kaczą wątróbkę w sosie z owoców rokitnika z marchewkową sałatką z olejem z rokitnika, a także dorsza pieczonego w glazurze z rokitnika oraz sałatkę z pieczonym kozim serem i rokitnikowym dresingiem.