Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków

magazyn kulinarny Polska 2024  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Kucharz zaprasza na gotowanie po jesiennych wykopkach. Zaproponuje pstrągi tęczowe gotowane na sianie, smażonego kurczaka z paprykową glazurą, a także wędzone kopytka z leśnymi grzybami.

Oglądaj w telewizji

Śr 18.12 12:00
TVP Kobietalogo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa zaprasza tym razem widzów na gotowanie po jesiennych wykopkach. Dawniej na pola jesienią wychodziły całe rodziny. Żniwom towarzyszyły ogniska z palonych "łętów", czyli łodyg ziemniaczanych, w których pieczono ziemniaki. Dziś już nikt nie kopie ich ręcznie. Robią to maszyny. Kucharz pamięta jednak z dzieciństwa smaki potraw przygotowywanych z ziemniaków. Zaproponuje dzisiaj trzy dania: pstrągi tęczowe gotowane na sianie z salsą ziołową i maślanym purée orzechowym z pieczonych w ognisku ziemniaków, smażonego kurczaka z paprykową glazurą i kiszonymi ziemniakami oraz wędzone kopytka z leśnymi grzybami.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...