Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich

magazyn kulinarny Polska 2025  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa wybiera się w kulinarną podróż po Borach Tucholskich. Kucharz przygotuje potrawkę z grochu i kiełbasy z gęsiną, racuszki z suszonego grochu z jabłkową konfiturą oraz placki z sosem.

Oglądaj w telewizji

So 6.12 7:50
TVP Kobietalogo
Wt 16.12 18:40
TVP Rozrywkalogo
Śr 17.12 7:10
TVP Rozrywkalogo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa tym razem wybiera się w kulinarną podróż po Borach Tucholskich, ukazując bogactwo smaków tego niegdyś ubogiego regionu. Przypomina widzom, że na stołach dawnych Borowiaków dominowały ziemniaki, żyto, rośliny strączkowe, leśne grzyby i owoce, które - ze względu na brak lodówek - suszono na zimę. Szczególną rolę w regionalnej kuchni zajmowały potrawy z suszonych składników, w tym słynna zupa "brzadowa". Kucharz sięga po te tradycje, przygotowując potrawkę z grochu i kiełbasy z gęsiną, racuszki z suszonego grochu z jabłkową konfiturą oraz placki z grochu i twarogu z sosem grzybowym.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...