Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza
W skrócie
Prowadzący opowie o kuchni Mazowsza. Przygotuje tradycyjne dania. Będą zupa grzybowa na soku z kiszonej kapusty z pulpetami z dziczyzny, placki z karpia, kapusty i grochu oraz mleczna zalewajka.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Prowadzący opowie o tym, co jadało się i jada na Mazowszu. O ile inne regiony Polski mają charakterystyczne dla siebie potrawy, o tyle tutaj sytuacja nie jest tak klarowna. Karol uda się do pałacu Karolin w Otrębusach, gdzie spróbuje sprecyzować kulinarną tożsamość Mazowsza. Przygotuje dania inspirowane tradycjami tych ziem. Będą zupa grzybowa na soku z kiszonej kapusty z pulpetami z dziczyzny, placki z karpia, kapusty i grochu oraz mleczna zalewajka z rwanymi kluseczkami.