Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna o egzotycznym smaku

magazyn kulinarny Polska 2022  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa uda się do Ośrodka Kultury Leśnej w Gołuchowie. Mieści się on w malowniczym zamku w stylu neorenesansowym. Dookoła znajduje się 158-hektarowy park. Powstało tu m.in. Muzeum Leśnictwa.

Oglądaj w telewizji

Pt 29.11 12:00
TVP Kobietalogo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa uda się do Ośrodka Kultury Leśnej w Gołuchowie. Mieści się on w malowniczym zamku w stylu neorenesansowym. Dookoła znajduje się 158-hektarowy park. Powstało tu m.in. Muzeum Leśnictwa. Kucharza szczególnie zainteresują obiekty związane z kulinariami np. powstałe pod koniec XIX wieku specjalne szklarnie do uprawy egzotycznych owoców i warzyw. Hodowano tu ananasy, winogrona, karczochy czy kasztany jadalne. Karol zainspiruje się dawnymi przysmakami i przygotuje wyśmienite potrawy z ich dodatkiem. Wśród nich znajdą się m.in. zrazy z dzika w sosie z ananasa z wytrawną ananasową konfiturą.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...