Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka

magazyn kulinarny Polska 2020  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa stworzy zaskakujące wersje tradycyjnej zupy mlecznej z dodatkiem szparagów i sera. Zaproponuje też chłodnik ze śmietankowym jogurtem i kwaśnym mlekiem, suto okraszony serem.

Oglądaj w telewizji

Nd 20.07 12:00
TVP Kobietalogo
Pon 21.07 11:15
TVP 2logo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Pasące się na bujnych żuławskich łąkach krowy dają duże ilości mleka, które przerabia się na jogurty, kefiry czy maślanki. Karol Okrasa stworzy zaskakujące wersje tradycyjnej zupy mlecznej, którą wielu niezbyt dobrze wspomina z dzieciństwa. Kucharz przygotuje również doprawioną masłem zupę mleczną z dodatkiem szparagów i sera oraz potrawę inspirowaną przepisem na zupę nic. Na koniec zrobi chłodnik ze śmietankowym jogurtem i kwaśnym mlekiem, suto okraszony serem.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...