Okrasa łamie przepisy: Z wojskowej menażki
W skrócie
Karol Okrasa w okolicach Golubia-Dobrzynia, który został wyzwolony przez armię Hallera jako pierwsze miasto na Pomorzu, odtwarza przepisy przywiezione przez przybywających z Francji żołnierzy.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol uda się w okolice Golubia-Dobrzynia, który został wyzwolony przez armię generała Hallera jako pierwsze miasto na Pomorzu. Przybywający z Francji żołnierze przynieśli ze sobą przepisy na potrawy dla wojska. Kucharz wraz z profesorem Jarosławem Dumanowskim spróbuje odtworzyć wybrane receptury. Przygotuje zupę chlebową, potrawkę z dorsza oraz duszoną kapustę z kaczymi żołądkami, nawiązującą do francuskiej choucroute i polskiego bigosu.