Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie

magazyn kulinarny Polska 2025  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Odwiedzając Śląsk Opolski, Karol Okrasa musi spróbować lokalnych klusek. Na początek zaproponuje wersję na słodko. Poda je również ze smażoną wątróbką, boczkiem, brzoskwiniami oraz buraczkami.

Oglądaj w telewizji

So 18.10 14:25
TVP 1logo
Pon 20.10 11:45
TVP 2logo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

W kolejnym odcinku Karol Okrasa zabiera widzów na kulinarną wyprawę po Śląsku Opolskim, skupiając się na legendarnych kluskach śląskich. Ta sycąca, tradycyjna potrawa, obowiązkowy element świątecznego obiadu, ma długą historię w regionie, choć ziemniaki - jej główny składnik - pojawiły się tu dopiero w XIX wieku. Kucharz przybliża różne odmiany klusek, opowiada o ich znaczeniu i miejscu na liście produktów regionalnych. W programie zaprezentuje trzy niebanalne wariacje: kluski śląskie na słodko z owocami, wersję z wątróbką i boczkiem oraz oryginalne kluski z twarogiem i łososiem.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...