Okrasa łamie przepisy: Wiosenne smardze

W skrócie
Smardze od wieków królowały u nas zarówno na stołach szlacheckich, jak i chłopskich. Są cenione przez szefów kuchni. Karol Okrasa przygotuje z nimi wiosenną tartę oraz kebab z karkówki wieprzowej.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Smardze to grzyby, które pojawiają się wczesną wiosną. Choć w Polsce są rzadkie i pod ochroną, to można je pozyskiwać z ogrodów lub upraw. Ich smak jest ceniony niemal na całym świecie. Od wieków królowały u nas zarówno na stołach szlacheckich, jak i chłopskich. Są wykorzystywane przez najbardziej renomowanych szefów kuchni w wielu krajach, ponieważ doskonale komponują się z różnego rodzaju daniami. Karol Okrasa przygotuje dzisiaj smażone smardze z pesto z czosnku niedźwiedziego podane na czosnkowym placku. Drugą propozycją będzie wiosenna tarta ze smardzami, szparagami i czosnkiem niedźwiedzim. Trzecie danie to kebab z karkówki wieprzowej, duszonej ze smardzami z sosem jogurtowym i sałatką z czerwonej cebuli i granatu.