Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka

magazyn kulinarny Polska 2021  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Nasi przodkowie używali mąki już prawie 30 tysięcy lat temu. Powstają z niej podstawowe produkty spożywcze. Kucharz przygotuje między innymi pikantny drożdżowy placek z kapustą i grzybami.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Znaleziska archeologiczne wskazują, że nasi prehistoryczni przodkowie używali mąki już prawie 30 tysięcy lat temu. Powstają z niej podstawowe produkty spożywcze takie jak pieczywo, makarony i kluski, ale także słodkie wypieki. Karol przygotuje dziś pikantny, drożdżowy placek z kapustą i grzybami, słodkie lane placki z owocami oraz kluski prażuchy z mąki typu graham podane z prażonym na patelni łososiem.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...