Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew
![zdjęcie](http://media.teleman.pl/photos/720x445/Okrasa-Lamie-Przepisy-Brytyjska-Jagniecina-Po-Polsku-2015.jpg)
W skrócie
Prowadzący wyruszy na Pomorze, skąd opowie o brukwi. Warzywo to obecne jest w kuchniach wielu krajów. Finowie pieką ją i podają z daniami mięsnymi. Widzowie poznają przepis m.in. na zimową zupę.
Oglądaj w telewizji
![logo](http://media.teleman.pl/logos/80x64/192.png?v=1615540577)
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Prowadzący wyruszy na Pomorze, skąd opowie o brukwi. W czasie II wojny światowej to warzywo było jednym z podstawowych produktów spożywczych. Kojarzyło się z niedostatkiem i być może dlatego potem szybko zostało zapomniane. Brukiew, znana też jako karpiel, obecna jest w kuchniach wielu krajów, a także na polskim Pomorzu. Na Kaszubach przyrządza się zupę z brukwi na gęsinie, Anglicy jedzą tradycyjną pieczeń jagnięcą z purée z brukwi, Finowie pieką ją i podają z daniami mięsnymi, a Norwegowie serwują roztartą z gotowaną marchewką i ziemniakami na święta. Karol Okrasa zaproponuje trzy dania: zimową zupę z brukwi z imbirem, placki z brukwi z wędzonym łososiem oraz filet tołpygi z podpieczoną brukwią.