Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską

magazyn kulinarny Polska 2021  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa postanowił połączyć gęsinę z grzybami gąskami. Przygotuje zapiekankę z dodatkiem cebuli oraz ziemniaków suto okraszonych śmietaną i serem. Następnie ugotuje szybką zupę z gąsek i dyni.

Oglądaj w telewizji

Wt 14.05 7:30
TVP Historia 2logo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Gęsinę jada się tradycyjnie na Pomorzu i w Wielkopolsce z okazji dnia św. Marcina. Polska gęś jest szczególnie ceniona w Niemczech. Można ją podawać z jabłkami, kaszą czy modrą kapustą. Karol postanowił połączyć ją z grzybami gąskami. Przygotuje zapiekankę z gęsiny i gąsek z dodatkiem cebuli oraz ziemniaków suto okraszonych śmietaną i serem. Następnie ugotuje szybką zupę z gąsek i dyni na zakwasie z mąki pszennej. Na koniec będą kminkowe kluseczki z mąki pszennej z pieczonymi gąskami.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...