Okrasa łamie przepisy: Soczewiaki, czyli soczewica na talerzu

magazyn kulinarny Polska 2025  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa odwiedza Suwalszczyznę, gdzie ziemniaki dominują w kuchni, i przybliża historię soczewicy. Odcinek prezentuje trzy dania z czerwonej soczewicy, m.in. klopsiki w sosie pomidorowym.

Oglądaj w telewizji

So 15.11 14:25
TVP 1logo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

W nowym odcinku Karol Okrasa odwiedza Suwalszczyznę, słynącą z regionalnych dań, takich jak kartacze, babka czy kiszka ziemniaczana. Choć dziś ziemniaki dominują w tamtejszej kuchni, dawniej podstawą pożywienia były zboża i rośliny strączkowe, a mięso jadano rzadko. Jedną ze starych potraw są "soczewiaki" - kotleciki lub pierogi z soczewicą, które kiedyś robiono z mąki, a dziś z ciasta ziemniaczanego. Odcinek skupia się na soczewicy - jej historii i powrocie do polskich stołów. Karol proponuje trzy dania z czerwonej soczewicy: pożywne danie na wywarze z szynki z mięsną salsą i grzankami, klopsiki w sosie pomidorowym z wędzonym twarogiem oraz pierogi z ciasta soczewicowego z ziemniaczanym nadzieniem.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...