Okrasa łamie przepisy: W garnku piwowara

magazyn kulinarny Polska 2020  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Kucharz zawita na Żuławy, by przyjrzeć się pracy współczesnych piwowarów. Przygotuje między innymi chrupiące paski z indyka panierowane w słodzie jęczmiennym oraz rybę w sosie chmielowym.

Oglądaj w telewizji

Wt 19.11 16:10
TVP HDlogo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Kucharz zawita na Żuławy, by przyjrzeć się pracy współczesnych piwowarów. Początki warzenia piwa w tym rejonie sięgają kilkuset lat wstecz. Przywilej ten mieli również chłopi, nie jak na innych terenach tylko klasztory, dwory i miasta. Kiedyś zupę piwną jadano na śniadanie. Dodawano do niej ser, żółtka, śmietanę, korzenie, cukier czy miód. Karol w swojej kuchni wykorzysta dziś piwne półprodukty, takie jak brzeczka, słodowany jęczmień czy chmiel. Przygotuje chrupiące paski z indyka panierowane w słodzie jęczmiennym, rybę w sosie chmielowym oraz uda indyka duszone w piwnej brzeczce.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...