Okrasa łamie przepisy: Królowe cytryny
![zdjęcie](http://media.teleman.pl/photos/720x445/Okrasa-Lamie-Przepisy-Brytyjska-Jagniecina-Po-Polsku-2015.jpg)
W skrócie
Prowadzący odwiedza dwie emerytki z okolic Grodziska Mazowieckiego, które rozpoczęły wytwarzanie konfitur z cytryny. Karol zafascynowany niezwykłym specjałem wykorzystuje go w swoich potrawach.
Oglądaj w telewizji
![logo](http://media.teleman.pl/logos/80x64/176.png?v=1572510758)
![logo](http://media.teleman.pl/logos/80x64/176.png?v=1572510758)
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Prowadzący odwiedza dwie emerytki z okolic Grodziska Mazowieckiego. Panie postanowiły poświęcić się pasji gotowania i rozpoczęły wytwarzanie konfitur z cytryny. Okazuje się, że ten egzotyczny owoc był doskonale znany na polskich ziemiach już w czasach staropolskich. Karol zafascynowany niezwykłym specjałem postanawia wykorzystać go w swoich potrawach. Kucharz przygotowuje m.in. cytrynową tartę z gruszkami, chili i pieprzem; żołądki gęsie w zupie cytrynowej oraz racuchy dyniowe z cytrynową konfiturą, gruszkami, śmietaną i miętą.