Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego

magazyn kulinarny Polska 2022  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa wyrusza do miejscowości Izby nieopodal Lackowej. Przygotuje m.in. barszcz na kiszonych rydzach z palonymi ziemniakami oraz pierogi z serem, ziemniakami i kiszonym czosnkiem niedźwiedzim.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa wyrusza do miejscowości Izby nieopodal Lackowej, najwyższej góry polskiej części Beskidu Niskiego. Na jej zboczach do dziś można znaleźć pozostałości okopów żołnierzy Kazimierza Pułaskiego z Konfederacji Barskiej. Zaopatrzony przez miejscową gospodynię kucharz przygotuje niezwykłe dania: barszcz na kiszonych rydzach z palonymi ziemniakami, pierogi z serem, ziemniakami i kiszonym czosnkiem niedźwiedzim podane w kminkowej emulsji oraz pikantne żeberka duszone w kiszonej kapuście i kiszonym czosnku niedźwiedzim.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...