Okrasa łamie przepisy: Kuchnia nad Drwęcą
W skrócie
Karol wyruszy nad Drwęcę na Kujawach. Spotka się z panem Witkiem, który zajmuje się wyrobem regionalnych produktów. Szczególnym uznaniem wśród smakoszy cieszą się jego wędliny i sery dojrzewające.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wyruszy nad Drwęcę na Kujawach. Spotka się z panem Witkiem, który amatorsko, ale z powodzeniem zajmuje się wyrobem regionalnych produktów. Szczególnym uznaniem wśród smakoszy cieszą się przygotowywane przez niego wędliny - salami z jelenia czy wędzony schab z dzika ze słoniną - a także sery dojrzewające oraz aromatyczne octy owocowe. Kucharz przyrządzi dania z użyciem tych specjałów: zupę z jagnięcymi pulpetami, kaszę z salami z jelenia oraz łopatkę jagnięcą duszoną w papryce i doprawioną octem gruszkowym.