Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki, kapusta i kasza

W skrócie
Co roku w radomskim skansenie odbywa się Festiwal Ziemniaka. Karol spotka się paniami z koła gospodyń wiejskich, które pokażą zawijańce z kapusty faszerowane ziemniakami, kaszą gryczaną i grzybami.
Oglądaj w telewizji


Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Co roku w radomskim skansenie odbywa się Festiwal Ziemniaka. Karol spotka się paniami z koła gospodyń wiejskich spod Zwolenia, które podczas imprezy wystawiają swoje potrawy. Pokażą one zawijańce z kapusty faszerowane ziemniakami, kaszą gryczaną i grzybami. Danie to wygrało ostatnią edycję Festiwalu. Kucharz, inspirując się tą potrawą, przygotuje własne propozycje. Będą to: zapiekanka z kapusty, kaszy, ziemniaków i żeberek wieprzowych, a także siekany befsztyk tatarski z ziemniaczanym chrustem oraz szaszłyki z łososia z ziemniakami i kapustą.