Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu

magazyn kulinarny Polska 2025  b.o.
zdjęcie

W skrócie

W południowej Europie lawendę wykorzystuje się jako aromatyczny dodatek do potraw. Karol Okrasa przyrządza z jej dodatkiem serowe placuszki z truskawkami, smażony filet z ryby oraz leniwe kluski.

Oglądaj w telewizji

So 8.11 17:10
TVP HDlogo
So 15.11 8:20
TVP Kobietalogo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa wyrusza na kaszubskie wzgórza, gdzie odkrywa niewielkie pole lawendy, rośliny kojarzonej w Polsce głównie z kosmetykami, ale w południowej Europie wykorzystywanej jako aromatyczny dodatek do potraw. Kucharz przybliża widzom kulinarne tradycje Francji, Hiszpanii i Włoch, gdzie lawenda wzbogaca smak mięs, sosów czy zup, a miód lawendowy ceniony jest za delikatność. Okrasa opowiada też o historii i zastosowaniach lawendy - od antycznego luksusu po prowansalskie zioła. W przygotowanym przez niego menu znajdą się: serowe placuszki z truskawkami z lawendowym syropem i cukrem; filet z ryby smażony w lawendowym maśle, z salsą z orzechów i twarogu oraz lawendowe leniwe kluski w śmietankowym sosie z wędzonym boczkiem.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...