Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur

magazyn kulinarny Polska 2022  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Kucharz wyrusza nad jezioro Szeląg Mały, by opowiedzieć o dawnej kuchni regionu. Przygotuje klopsy królewieckie z kaparowym sosem, gulasz z żołądków gęsich oraz ślimaki zapiekane z kapustą i grzybami.

Oglądaj w telewizji

Czw 25.04 18:40
TVP Rozrywkalogo
Pt 26.04 7:45
TVP Rozrywkalogo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Kucharz wyrusza nad jezioro Szeląg Mały na Mazurach, aby opowiedzieć o dawnej kuchni tego regionu. Widać w niej wpływy niemieckie, polskie i litewskie. Karol Okrasa przygotuje też swoje propozycje dań: klopsy królewieckie z kaparowym sosem, gulasz z żołądków gęsich oraz ślimaki zapiekane z kapustą i grzybami.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...