Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie żytnie pieczywo
![zdjęcie](http://media.teleman.pl/photos/720x445/Okrasa-Lamie-Przepisy-Brytyjska-Jagniecina-Po-Polsku-2015.jpg)
W skrócie
Karol odwiedzi Chmielno nad jeziorem Kłodno na Kaszubach. Opowie widzom o żytnim chlebie. Spotka się z panem Jankiem, który w miejscowej piekarni przygotowuje go według receptury swojej babci.
Oglądaj w telewizji
![logo](http://media.teleman.pl/logos/80x64/176.png?v=1572510758)
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tym razem Karol odwiedzi Chmielno nad jeziorem Kłodno na Kaszubach. Opowie widzom o kaszubskim żytnim chlebie. Spotka się z panem Jankiem, który w miejscowej piekarni przygotowuje go według receptury swojej babci. Następnie kucharz wykorzysta podarowane przez niego chlebowe ciasto do przyrządzenia swoich potraw. Będzie mięso zapiekane w cieście chlebowym z grzybami, ruchanki, czyli placki z ciasta żytniego z łososiem i sosem z kiszonego ogórka, a na koniec hamburger buraczany z siemieniem lnianym i fasolą.