Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie przysmaki z dziczyzny

magazyn kulinarny Polska 2019  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa wyrusza na Kaszuby, by spotkać się z panem Darkiem, który słynie ze wspaniałych wyrobów z dziczyzny. Przygotowuje m.in. myśliwski kapuśniak i podwędzaną perliczkę pieczoną na kamieniu.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Tym razem Karol wyrusza na Kaszuby, by spotkać się z mieszkającym w tamtych okolicach panem Darkiem. Słynie on ze wspaniałych wyrobów z dziczyzny. Mięso to ma równie wielu miłośników, co krytyków. Smakuje bowiem zupełnie inaczej niż to, pochodzące ze zwierząt hodowlanych, choć znawcy twierdzą, że jest od niego o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne. Karol Okrasa przygotowuje dwa dania z dziczyzny, a krytykom tego mięsa zaproponuje perliczkę, która smakuje jak połączenie dziczyzny z drobiem. Prowadzący przygotuje myśliwski kapuśniak, podwędzaną perliczkę pieczoną na kamieniu i kopytka z ragout z dziczyzny.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...