Okrasa łamie przepisy: Cuda, czyli ciasta na kiju

magazyn kulinarny Polska 2025  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa pokaże trzy wypieki na kiju: drożdżowe ciasto z konfiturą i ricottą z kandyzowaną skórką limonki, sękacza podanego z sałatką z duszonej jagnięciny oraz ciasto francuskie.

Oglądaj w telewizji

So 29.11 14:25
TVP 1logo
Pon 1.12 11:50
TVP 2logo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa wyrusza na Suwalszczyznę, by odkryć kulinarne tradycje tego regionu, znanego z charakterystycznych sękaczy - ciast pieczonych warstwowo na rożnie nad żywym ogniem. Zainspirowany lokalnymi legendami oraz historycznymi przepisami kucharz pokaże widzom trzy unikalne wypieki na kiju: drożdżowe ciasto z konfiturą porzeczkową i ricottą z kandyzowaną skórką limonki, sękacza z ciasta naleśnikowego podanego z sałatką z duszonej jagnięciny oraz ciasto francuskie z dodatkiem sałatki z wędzonego pstrąga.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...