Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk

magazyn kulinarny Polska 2023  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Kucharz zaproponuje trzy potrawy: indyka w orientalnym sosie z ciemnego piwa, w zupie na bazie soku z kiszonej kapusty z ziemniakami oraz duszonego w sosie pomidorowym.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Indyk został sprowadzony z zza oceanu po wyprawach Krzysztofa Kolumba do Ameryki. Zanim trafił na stoły, był hodowany jako ptak ozdobny w ogrodach magnatów i biskupów. Karol przygotuje trzy potrawy z jego mięsa: skrzydła duszone w doprawionym orientalnie sosie z ciemnego piw, kwaśną zupę na bazie soku z kiszonej kapusty z ziemniakami, boczkiem i mięsem z ud indyczych oraz smażone paski z indyczej piersi z cebulą i bakłażanem, duszone w pomidorowym sosie z ciecierzycą.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...