Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Kielecczyzny

magazyn kulinarny Polska 2022  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa zjawia się w dolinie Białej Nidy na Kielecczyźnie. Dawniej w tych okolicach jadano skromnie, a nawet biednie. Gleby były słabe, uprawiano na nich ziemniaki, kapustę i rośliny strączkowe.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa zjawia się w dolinie Białej Nidy na Kielecczyźnie. Dawniej w tych okolicach jadano skromnie, a nawet biednie. Gleby były słabe, uprawiano na nich przede wszystkim ziemniaki, kapustę, rośliny strączkowe i zboże. Nadal najpopularniejsze są tu dania z tym pierwszym składnikiem. Prowadzący przygotuje własne wersje tradycyjnych potraw regionalnych.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...