Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu

magazyn kulinarny Polska 2022  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Kucharz przygotuje marynowanego łososia z pikantną sałatką, parowanego na wywarze z żeberek szczupaka z korzennym purée i sosem ziołowym oraz kuleczki z zielonego grochu.

Oglądaj w telewizji

Pon 20.05 12:00
TVP Kobietalogo
Pon 20.05 18:40
TVP Rozrywkalogo
Wt 21.05 7:45
TVP Rozrywkalogo

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Groch, znany ludziom już od 9 tysięcy lat, jest szczególnie ceniony w polskiej kuchni. Francuski markiz Guillaume de Beauplan w XVII w. dziwił się, że Polacy nie wyobrażają sobie bez niego uczty. Karol Okrasa przygotuje trzy dania z grochem w roli głównej. Jego propozycje będą lekkie i mało kaloryczne. Kucharz zrobi marynowanego łososia z pikantną sałatką z ogórka i grochu włoskiego, parowanego na wywarze z żeberek szczupaka z korzennym purée i sosem ziołowym oraz smażone, pikantne kuleczki z zielonego grochu z sosem jogurtowym.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...