Ewa gotuje (534)
W skrócie
Prowadząca wraca z nowymi doświadczeniami po wyprawie na Antarktydę. Podróż wpłynęła na jej podejście do gotowania, co odzwierciedlą wiosenne odcinki programu. Ewa skupi się na niemarnowaniu żywności.
Oglądaj w telewizji

Opis
Prowadząca wraca po przerwie, przedstawiając widzom swoje doświadczenia kulinarne, wzbogacone o doświadczenia ze styczniowej wyprawy na Antarktydę. Podczas tej podróży zdobyła szczyt Mount Sidley, co pozwoliło jej skompletować Koronę Wulkanów Ziemi. To wyjątkowe doświadczenie wpłynęło na jej podejście do natury i gotowania, co zostanie odzwierciedlone w wiosennych odcinkach programu. Ewa zamierza skupić się na niemarnowaniu żywności, życiu w zgodzie z naturą i odpowiedzialności za środowisko. Przepisy będą prezentowane w nowoczesnym wydaniu z akcentem na potrawy fusion, łączące polskie smaki z kuchniami z całego świata, w tym również dania wegetariańskie.
Na pierwsze danie prowadząca przygotuje zupę z kapusty brukselskiej. Będzie to krem podany z grzanką i kleksem śmietany. Na drugie usmaży placki ziemniaczane. Ułatwi sobie jednak pracę i kartofle przepuści przez maszynkę do mielenia. Potrawę poda z tradycyjnym gulaszem wieprzowym. Na deser autorka programu zrobi mocno czekoladowe ciasto z masą na bazie mascarpone. Wierzch udekoruje kisielem wiśniowym.