Ewa gotuje (523)

W skrócie
Na początek prowadząca ugotuje zupę z dyni hokkaido, którą poda z kurkami. Na danie główne zaproponuje filet z gęsiej piersi z ziemniakami confit. Na deser będzie ciasto drożdżowe z gruszkami.
Oglądaj w telewizji

Opis
W nowej, jesiennej odsłonie programu Ewa Wachowicz stawia na kuchnię sezonową. Liczbę składników ogranicza do niezbędnego minimum i będzie bazować na produktach lokalnych i regionalnych. Dzięki temu serwowane dania staną się nie tylko smaczne i zdrowe, będą także ucztą dla ciała i ducha, oddziałującą na wszystkie zmysły.
Na początek prowadząca przygotowuje zupę krem z dyni hokkaido, którą podaje ze smażonymi kurkami. Na danie główne proponuje zaś pieczony filet z gęsiej piersi z ziemniakami confit. Gęsina to bardzo wartościowe mięso, zawierające dużo witamin, białka oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W deserze natomiast znajdą się gruszki. Ewa Wachowicz upiecze ciasto drożdżowe z tymi owocami. Placek powstanie na bazie mąki orkiszowej.