Ewa gotuje (472)
W skrócie
Prowadząca przyrządzi tradycyjną zupę fasolową. W ramach drugiego dania poda placki z cebuli. Zaserwuje je z kleksem śmietany. Na deser upiecze rolady drożdżowe, które zwinie podobnie jak makowce.
Oglądaj w telewizji
Opis
Kolejna seria popularnego programu kulinarnego. W gastronomii pojawił się nieco odmienny trend, zgodnie z którym najmodniejsza w 2023 będzie kuchnia nostalgiczna, polegająca na powrocie do smaków z lat naszej młodości - innymi słowy do przepisów wykorzystywanych przez mamy i babcie. Dla Ewy to żadna nowość, bowiem od lat sięga do sprawdzonych receptur znanych z domu rodzinnego. Tak będzie również w tym sezonie programu. Prowadząca przypomni także przepisy zdobyte podczas swoich licznych zagranicznych podróży.
Pierwszą potrawą, jaką przygotuje Ewa, będzie tradycyjna zupa fasolowa. Na krańcach Małopolski, gdzie się wychowała, najbardziej znaną odmianą fasoli jest "piękny Jaś". To właśnie z niej skorzysta w programie. Do zupy trafi też biała kiełbasa. W ramach drugiego dania prowadząca poda placki z cebuli. Zaserwuje je z kleksem śmietany. W odcinku nie może też zabraknąć deseru. Ewa upiecze rolady drożdżowe, które zwinie podobnie jak makowce.