Ewa gotuje (474)
W skrócie
Tym razem prowadząca przygotuje potrawy i przetwory z grzybów. Mogą one stać się znakomitą bazą do sosów i farszu. Ewa pokaże, że mogą również z powodzeniem wzbogacić smak krupniku.
Oglądaj w telewizji
Opis
Kolejna seria popularnego programu kulinarnego. W gastronomii pojawił się nieco odmienny trend, zgodnie z którym najmodniejsza w 2023 będzie kuchnia nostalgiczna, polegająca na powrocie do smaków z lat naszej młodości - innymi słowy do przepisów wykorzystywanych przez mamy i babcie. Dla Ewy to żadna nowość, bowiem od lat sięga do sprawdzonych receptur znanych z domu rodzinnego. Tak będzie również w tym sezonie programu. Prowadząca przypomni także przepisy zdobyte podczas swoich licznych zagranicznych podróży.
Tym razem prowadząca przygotuje potrawy i przetwory z grzybów. Mogą one stać się znakomitą bazą do sosów i farszu. Ewa pokaże, że mogą też z powodzeniem wzbogacić smak tradycyjnej polskiej zupy - krupniku. W ramach dania głównego przygotuje potrawę, która w PRL-u była obowiązkową pozycją w jadłospisie wielu polskich lokali gastronomicznych. W nowym ustroju popadła w niełaskę, ponieważ kojarzyła się z poprzednim ustrojem. To bryzol z pieczarkami i cebulą. Na deser poda zaś krem sułtański.