Ewa gotuje (533)
W skrócie
Prowadząca wraca z nowymi doświadczeniami po wyprawie na Antarktydę. Podróż wpłynęła na jej podejście do gotowania, co odzwierciedlą wiosenne odcinki programu. Ewa skupi się na niemarnowaniu żywności.
Oglądaj w telewizji

Opis
Prowadząca wraca po przerwie, przedstawiając widzom swoje doświadczenia kulinarne, wzbogacone o doświadczenia ze styczniowej wyprawy na Antarktydę. Podczas tej podróży zdobyła szczyt Mount Sidley, co pozwoliło jej skompletować Koronę Wulkanów Ziemi. To wyjątkowe doświadczenie wpłynęło na jej podejście do natury i gotowania, co zostanie odzwierciedlone w wiosennych odcinkach programu. Ewa zamierza skupić się na niemarnowaniu żywności, życiu w zgodzie z naturą i odpowiedzialności za środowisko. Przepisy będą prezentowane w nowoczesnym wydaniu z akcentem na potrawy fusion, łączące polskie smaki z kuchniami z całego świata, w tym również dania wegetariańskie.
Prowadząca pokazuje, jak przygotować sałatkę śledziową w wydaniu koktajlowym. Jest to warstwowe danie, które można podać w kieliszkach. Następnie przyrządza tradycyjną potrawę kuchni koreańskiej - kimchi, sfermentowaną kapustę pekińską doprawioną ostrą pastą z papryki gochugaru. Ewa Wachowicz dodaje ją do farszu, którym wypełnia pierogi. Na deser prowadząca podaje słodką przekąskę na bazie ciasta, udekorowanego polewą czekoladową i liofilizowanymi owocami.