Ewa gotuje (532)

W skrócie
Prowadząca przygotowuje dania na świeżym powietrzu, zaczynając od pomidorowej i paprykowej zupy rybnej gotowanej w kociołku. Następnie serwuje łazanki. Na deser piecze czekoladowe ciasto.
Oglądaj w telewizji

Opis
Prowadząca wraca po przerwie, przedstawiając widzom swoje doświadczenia kulinarne, wzbogacone o doświadczenia ze styczniowej wyprawy na Antarktydę. Podczas tej podróży zdobyła szczyt Mount Sidley, co pozwoliło jej skompletować Koronę Wulkanów Ziemi. To wyjątkowe doświadczenie wpłynęło na jej podejście do natury i gotowania, co zostanie odzwierciedlone w wiosennych odcinkach programu. Ewa zamierza skupić się na niemarnowaniu żywności, życiu w zgodzie z naturą i odpowiedzialności za środowisko. Przepisy będą prezentowane w nowoczesnym wydaniu z akcentem na potrawy fusion, łączące polskie smaki z kuchniami z całego świata, w tym również dania wegetariańskie.
Ewa Wachowicz przygotowuje dania na świeżym powietrzu, zaczynając od pomidorowej i paprykowej zupy rybnej gotowanej w kociołku nad ogniskiem. Bazują one na wywarze z pstrąga i karpia. Następnie Ewa serwuje tradycyjne łazanki w nowej odsłonie - z oscypkiem i żurawiną, inspirowane kuchnią góralską. Danie zaskakuje formą, gdyż makaron i kapusta są ułożone warstwowo i zapieczone niczym lasagne. Na deser Ewa piecze czekoladowe ciasto z jabłkami.