Okrasa łamie przepisy: Steki w kowbojskim stylu

W skrócie
Czas rozpocząć sezon grillowy i skosztować steków wołowych z rusztu. Kucharz pokaże, jak przyrządzać mięso, aby było kruche, miękkie i soczyste, i jak wzbogacić jego smak poprzez sałatki czy salsy.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza do Karpacza, gdzie u podnóży Śnieżki można spotkać prawdziwych kowbojów. To doskonała okazja, by rozpocząć sezon grillowy i skosztować steków wołowych z rusztu. Kucharz pokaże, jak przyrządzać mięso, aby było kruche, miękkie i soczyste, i jak wzbogacić jego smak poprzez dodatek kolorowych sałatek czy sals ze świeżych warzyw i owoców. Na początek przyrządzi steki z antrykotu, podane z sałatkami z pomidorów i selera naciowego. Następnie zaserwuje grillowane kotlety z antrykotu z kością, podane z purée z palonych ziemniaków i salsą z kiszonych ogórków. A na koniec poda steki ze zrazowej z ciepłą sałatką z czerwonej kapusty, pomarańczy i porzeczek.