Smakuj świat z Pascalem (1/4)
![zdjęcie](http://media.teleman.pl/photos/720x445/Smakuj-Swiat-z-Pascalem-2012.jpg)
W skrócie
Kamery odwiedzają plantacje goździków, z których słynie Zanzibar. Widzowie odkryją, w jaki sposób się je uprawia, zbiera i suszy, a także jak wygląda selekcja najlepszych przypraw.
Oglądaj w telewizji
![logo](http://media.teleman.pl/logos/80x64/54.png?v=1572510787)
Opis
W trakcie swojej kolejnej podróży kulinarnej Pascal Brodnicki poznaje sekrety kuchni Zanzibaru. Kosztuje tamtejszych przysmaków, odwiedza targi oraz miejsca, w których produkowana jest lokalna żywność.
Kamery odwiedzają plantacje goździków, z których słynie Zanzibar. Widzowie odkryją, w jaki sposób się je uprawia, zbiera i suszy, a także jak wygląda selekcja najlepszych przypraw. Kucharka Habiba zdradzi sekrety tradycyjnych potraw tego kraju, a przy okazji Pascal dowie się, co mieszkanki Zanzibaru sądzą o mężczyznach, którzy mieszają się do gotowania. Znachorka z zaprzyjaźnionej wioski opowie prowadzącemu o leczniczych właściwościach goździków. Na koniec Pascal pokaże, jak połączyć barwną, afrykańską kuchnię z polskimi smakami, i przyrządzi prostego kurczaka curry w mleczku kokosowym. Wytłumaczy też, dlaczego uwielbia dania jednogarnkowe.