Smakuj świat z Pascalem (6/9)
W skrócie
Pascal Brodnicki postanowił przyrządzić tym razem ulubioną przekąskę mieszkańców Tajlandii - placuszki krewetkowe. Tylko tu można tanio kupić najlepszej jakości krewetki tygrysie.
Oglądaj w telewizji
Opis
Mistrz kuchni Pascal Brodnicki pokazuje widzom, jak zastąpić tradycyjne dania azjatyckimi potrawami. Udowadnia, że przygotowanie oryginalnego obiadu jest proste i nie musi wiele kosztować. W poszukiwaniu inspiracji kulinarnych wyrusza do Wietnamu, Laosu i Tajlandii. Robi zakupy na tamtejszych targach, przyrządza i sprzedaje przekąski na ulicy i pracuje na plantacji ryżu. Aby się sprawdzić, przygotowuje egzotyczne dania dla swoich azjatyckich gospodarzy. Próbuje grillowanego gekona i pieczonych larw mrówek, przyjmuje też zaproszenie na nietypowe łowy.
Tajska kuchnia jest niezwykle różnorodna. Pascal Brodnicki postanowił przyrządzić ulubioną przekąskę mieszkańców Tajlandii - placuszki krewetkowe. Tylko tu można tanio kupić najlepszej jakości krewetki tygrysie. Na lokalnym targu mistrz kuchni z Polski próbuje owoc cieszący się złą sławą ze względu na swój nieapetyczny wygląd i zapach - durian. Potem przygląda się polowaniu na żaby.