Smakuj świat z Pascalem (4/8)
W skrócie
Pascal w Delhi degustuje parathy, czyli tradycyjne pszenne placki. Potem serwuje kurczaka po indyjsku według własnej receptury. W Bombaju kupuje ryby, które przyrządza w sosie curry.
Oglądaj w telewizji
Opis
Pascal Brodnicki najchętniej poznaje świat za pomocą zmysłu smaku. Uwielbia przyrządzać rozmaite potrawy na ulicznych straganach, w afrykańskich wioskach czy nap plaży.. Jednak podczas jego kulinarnych wojaży nie zawsze było mu łatwo. Czasem słonie podkradały mu składniki. Oczywiście Pascal nie mógł odmówić sobie przyjemności posmakowania lokalnych przysmaków. W Delhi zatrzymał się na dłużej przy stoisku z plackami "paratha", w zanzibarskiej wiosce jadł ryż z kokosem, a w Namibii spróbował steku... z zebry. "Smakuj świat z Pascalem" to nie tylko kulinaria. Prowadzący odwiedził sierociniec słoni na Sri Lance, karmił gepardy w Afryce i wspinał się na palmę kokosową. W Bombaju został nauczycielem i uczył dzieci języka polskiego, a u wybrzeży Zanzibaru polował na ośmiornicę. Wszędzie jego pasja i pozytywna energia przyciągały tłumy gapiów.
Kolejnym przystankiem na mapie "Smakuj Świat z Pascalem" są Indie. Pascal odwiedzi Delhi, gdzie na ulicznych straganach będzie degustował parathy, tradycyjne pszenne placki, podawane z zielonym groszkiem, marchewką, bananami lub z serem. Na jednym ze straganów Pascal zaserwuje przechodniom kurczaka "po indyjsku" według własnej receptury. Prowadzący odwiedzi też świątynie, w których wolontariusze przygotowują darmowe posiłki dla pielgrzymów. W takich kuchniach gotuje się nawet dla tysiąca ludzi. Kucharz nigdy nie gotował na taką skalę. Później Pascal uda się do Bombaju, gdzie na targu rybnym poszuka idealnej ryby do swojego przepisu. A potem przyrządzi ją w sosie curry, z dodatkiem papryki i mleka kokosowego. Kuchni użyczy mu sprzedawczyni na miejscowym targu.