Smakuj świat z Pascalem (2/8)
W skrócie
Pascal kontynuuje poznawanie Sri Lanki, lidera w produkcji herbaty. Odwiedza Negombo, znane ze starego targu w wielką ofertą ryb. Poznaje też lokalnych rybaków. Liczy na miejscowe przepisy.
Oglądaj w telewizji
Opis
Pascal Brodnicki najchętniej poznaje świat za pomocą zmysłu smaku. Uwielbia przyrządzać rozmaite potrawy na ulicznych straganach, w afrykańskich wioskach czy nap plaży.. Jednak podczas jego kulinarnych wojaży nie zawsze było mu łatwo. Czasem słonie podkradały mu składniki. Oczywiście Pascal nie mógł odmówić sobie przyjemności posmakowania lokalnych przysmaków. W Delhi zatrzymał się na dłużej przy stoisku z plackami "paratha", w zanzibarskiej wiosce jadł ryż z kokosem, a w Namibii spróbował steku... z zebry. "Smakuj świat z Pascalem" to nie tylko kulinaria. Prowadzący odwiedził sierociniec słoni na Sri Lance, karmił gepardy w Afryce i wspinał się na palmę kokosową. W Bombaju został nauczycielem i uczył dzieci języka polskiego, a u wybrzeży Zanzibaru polował na ośmiornicę. Wszędzie jego pasja i pozytywna energia przyciągały tłumy gapiów.
Pascal kontynuuje poznawanie smaków Sri Lanki - kraju, który jest liderem w produkcji herbaty. Kucharz postanowi poznać tajniki pracy na plantacji. Pojawienie się prawie dwumetrowego mężczyzny wywoła sporą sensację wśród pracujących tam kobiet. Pascal odwiedzi też Negombo. Miasto na zachodnim wybrzeżu wyspy znane jest głównie ze starego targu, na którym można kupić przeróżne rodzaje ryb - od makreli, przez rekina, po "latającą rybę". Wszystkie świeże, prosto z morza. Pascal zwiedzając wybrzeże, poznaje lokalnych rybaków. Oferuje im pomoc, licząc na to, że uda mu się zgłębić tajniki przyrządzania ryb. Szybko okazuje się jednak, że tym będzie musiał sprawdzić się jako targowy sprzedawca!